Εκδρομές 2009 - 2010

Περιβαλλοντική Εκδρομή

Ekdromes 2009-10 1 

Στις 16, 17, 18 και 19 Απριλίου 2010 το σχολείο πραγματοποίησε εκπαιδευτική ? περιβαλλοντική δραστηριότητα της Γ΄ τάξης σε Καστοριά, Εθνικό Δρυμό Πρεσπών και Νυμφαίο Φλώρινας. Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε τον προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού, από τους αρχαιότερους της Ευρώπης (5500 π. Χ.) και το Οικομουσείο, με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές την κοινωνική και πολιτισμική διάρθρωση της προϊστορικής κοινωνίας. Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επαφή με την Καστοριά της βυζαντινής εποχής και της τουρκοκρατίας, η οποία εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά και πνευματικά κέντρα των Βαλκανίων.

Με τη σπάνια βιοποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού των Πρεσπών ήρθαν σε επαφή οι μαθητές μας στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, καθώς και με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ιστορία της περιοχής, που είναι όριο μεταξύ τριών κρατών, της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Σκοπίων.

Τέλος, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της μη κυβερνητικής ? περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο Φλώρινας, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αρκούδα «χορεύτρια» και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην προσπάθεια διάσωσής της, καθώς και για τις οικογένειες της καφέ αρκούδας που υπάρχουν τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στον ευρύτερο βαλκανικό. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τον ελληνικό λύκο και τις περιοχές που ζει, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.  

Ekdromes 2009-10 2

Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Συνθέτης ? Μαέστρος,

Καθηγητής Μουσικής