Μαθητική Έκδοση 2007-2008

  • Επεράσαμε όμορφα?

 

Το 2007-2008, σε συνεργασία με τους μαθητές που συμμετείχαν, εκδώσαμε ένα αναμνηστικό φυλλάδιο της τριήμερης εκδρομής της Γ΄ τάξης στην Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Βεργίνα, με κείμενα των μαθητών, τις εντυπώσεις τους και άφθονο φωτογραφικό υλικό. «Γέλια, χαρά, διασκέδαση, πλάκες, αταξίες, ενθουσιασμός, εκστασιασμός, εναρμονισμένα απόλυτα με την ψυχαγωγία και τη μάθηση. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι κανένας μαθητής ο οποίος συμμετείχε σε αυτή την εκδρομή δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσει!» έγραφε τότε στο εισαγωγικό σημείωμα του φυλλαδίου αυτού η μαθήτριά μας του Γ3 Μαρίνα Χέλμη.

 

Μαρία Καββαδία, Φιλόλογος


   0005 

  • Θαλασσινά ταξίδια

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα του Α1 και του Α2 τμήματος, κατά το σχολικό έτος 2007-08, ταξίδεψαν στη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τους Παξούς και τη Σύμη. Κυκλάδες, δηλαδή, και Επτάνησα και Δωδεκάνησα!! Και Σάμο και Κύθηρα! Πώς τα συνδύασαν όλα αυτά;

 

Ο καθένας, σύμφωνα με τον χαρακτήρα του, επέλεξε το νησί της αρεσκείας του. Άλλοι θέλησαν να απομονωθούν, να ηρεμήσουν, να περάσουν χαλαρές διακοπές, μακριά από το θόρυβο και την ένταση, και άλλοι να βρεθούν μέσα σε πλήθος τουριστών και ντόπιων, να χορέψουν, να διασκεδάσουν, να ξεφαντώσουν.

 

Όλοι τους, όμως, σε κάθε περίπτωση, αναζήτησαν τις ωραιότερες παραλίες των νησιών, διέμειναν στα καλύτερα ξενοδοχεία, γεύτηκαν νόστιμα παραδοσιακά πιάτα και γνώρισαν τα τοπικά ήθη και έθιμα. Διακοπές φανταστικές, δηλαδή! Του ονείρου! Τα πέρασαν αξέχαστα ?απ? ό,τι είπαν? και πολύ, μα πολύ φτηνά, αφού όλο κι όλο που ξόδεψαν ήταν? μελάνι και χαρτί!

 

Και για του λόγου το αληθές, σας παρουσιάζω τα ίδια τους τα λόγια. Απολαύστε τους!

 

Βίκυ Μπόμπολα, Φιλόλογος


 

«Προσπαθήσαμε να βρούμε το σημείο όπου το γαλάζιο ενώνεται με το λευκό, προσπαθήσαμε να βρούμε κατακόρυφους βράχους, θαλάσσιες σπηλιές, προσπαθήσαμε να βρούμε το σημείο όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα μες στη θάλασσα και δημιουργούν αντανακλάσεις. Προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη παραλία, προσπαθήσαμε να βρούμε ακόμα και το πιο απομακρυσμένο εκκλησάκι, έναν μισογκρεμισμένο και παρατημένο ανεμόμυλο, έναν περιστεριώνα μέσα στο πράσινο. Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα ανεξερεύνητο φαράγγι, ένα απάτητο μονοπάτι μέσα στο δάσος, ένα άγνωστο σε πολλούς παλιό κάστρο.

 

Προσπαθήσαμε, προσπαθήσαμε, και ναι, βρήκαμε, βρήκαμε το λευκό γλάρο να συναντά το γαλάζιο παιχνιδιάρικο δελφίνι, βρήκαμε τα λευκά σπίτια με τα γαλάζια παραθυρόφυλλα, βρήκαμε κατακόρυφους βράχους που δημιουργούσαν πανέμορφα τοπία, βρήκαμε την παραλία με τη μαύρη άμμο, εγκαταλελειμμένους ανεμόμυλους και περιστεριώνες, κάστρα που κανείς δεν ξέρει ότι υπάρχουν, απομακρυσμένες εκκλησούλες, όμορφες θαλάσσιες σπηλιές έτοιμες για εξερεύνηση, βρήκαμε ανώμαλα μονοπάτια, βρήκαμε σχεδόν απάτητα φαράγγια. Βρήκαμε, βρήκαμε πολλά.

 

Ταξιδέψαμε στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τους Παξούς και τη Σύμη. Αναμείξαμε το μύθο με την ιστορία, την πραγματικότητα με το όνειρο, το Αιγαίο με το Ιόνιο, και όλα αυτά τα πασπαλίσαμε με ησυχία και τουρισμό, ηρεμία και νυχτερινές απολαύσεις.

 

Και ναι, δημιουργήσαμε ένα μέρος του ελληνικού πολιτισμού και το χωρίσαμε σε μικρές κοινωνίες, με την καθεμιά να έχει τα δικά της πιστεύω και θέλω, με την καθεμιά να έχει τα δικά της τοπία, τους δικούς της ανθρώπους, τη δικιά της προσωπικότητα, τα δικά της ήθη και έθιμα.

 

Τα βρήκαμε, τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε!».

Εβελίνα Καρακώστα, Α1


dscn0066 500x375


dscn0081 500x375