Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Πολιτιστικά Θέατρο "Οι Hλίθιοι" του Νηλ Σάιμον 2014-2015

"Οι Hλίθιοι" του Νηλ Σάιμον 2014-2015

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2014 ? 2015

Τη σχολική χρονιά 2014 ? 2015 λειτούργησε στο σχολείο μας ομάδα θεάτρου αποτελούμενη από 15 μαθητές όλων των τάξεων. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή ή Σάββατο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, εκτός ωρών διδασκαλίας.

Επελέγη το θεατρικό έργο του Νηλ Σάιμον «Οι ηλίθιοι», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελλιέ. Μετά από ανάγνωση του έργου, συζήτηση και ανάλυση χαρακτήρων, σχολιασμό και προβληματισμό επ΄ αυτού, έγινε διανομή ρόλων.

Στις πρώτες συναντήσεις έγιναν ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού, θεατροποίηση ποιημάτων από τα λογοτεχνικά κείμενα του Γυμνασίου.

Κατά τη διάρκεια των προβών συσχετίσαμε την εποχή και το περιεχόμενο του έργου με την επικαιρότητα και δώσαμε τον υπότιτλο στην παράσταση «από το Κ στο ?. Κ: Κερατσίνι ? Κουλέντσικωφ μια παράσταση δρόμος».

Η θεατρική ομάδα παρακολούθησε το ομώνυμο θεατρικό έργο στο θέατρο «Αλίκη» το Σάββατο 17/1/2015 και συνομίλησε με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.

Μετά από πολύμηνες πρόβες, η παράστασή μας παρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης», την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, για τους μαθητές του σχολείου μας, και την Τετάρτη 1 Απριλίου για τους γονείς.

Επίσης, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, η παράσταση επαναλήφθηκε στις 6 Μαΐου 2015 στον ίδιο χώρο.


 

Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας

 

6ο Γυμνάσιο Κερατσινίου

 

Θεατρική Ομάδα

 

Οι Ηλίθιοι

Του Νηλ Σάιμον

 

Μετάφραση Ερρίκος Μπελιές

 

Τετάρτη 1η Απριλίου 2015

7.30 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης»

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

   Ο δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι μένει άφωνος, όταν διορίζεται σε ένα χωριό και διαπιστώνει πως όλοι οι κάτοικοί του είναι ηλίθιοι. Το χωριό βαραίνει επί διακόσια χρόνια η κατάρα της απόλυτης ηλιθιότητας, και καθήκον του δασκάλου είναι να σπάσει την κατάρα αυτή. Εάν μέσα σε 24 ώρες δεν το καταφέρει, θα γίνει και αυτός ηλίθιος. Ο Νηλ Σάιμον, που θεωρείται ο συγγραφέας με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο Μπροντγουαίη, σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα στην κωμωδία αυτή, που παίζεται για χρόνια με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

 

Τα πρόσωπα του έργου

 

Λέων Στεφάνοβιτς Τολτσίνσκι: Ανδρέας Ρέκκας

Σοφία Ιρένα Ελένια Ζουμπρίτσκι: Μαρία Εξαρχοπούλου

Γκρέγκορ Μιχαήλοβιτς Μπρεζνόφσκι Φιοντόρ Γιουσέκεβιτς (τον αποκαλούν "Κόμη Γκρέγκορ"): Γιώργος Καλλίας

Δόκτωρ Νικολάι Ζουμπρίτσκι: Ιωάννης Βήχος

Λένια Ζουμπρίτσκι: Βιβιάννα Παπαδοπούλου

Τάδε Τάδε Σνέτσκι (βοσκός): Μιχαήλ Μουμτζόγλου

Μίσκιν (ταχυδρόμος): Σταυρούλα Μουμτζόγλου

Σλόβιτς (χασάπης): Παύλος Ορφανίδης

Γιέντσνα (γενικό εμπόριο): Ευγενία Παπαγεωργίου

Δικαστής: Μαρία Μαυρή

Βοηθός του Κόμη: Κωνσταντίνα Σουρίλα

 

Συντελεστές

 

Επιμέλεια παράστασης: Νίνα Νικητάκη, Ζωή Τσαντζαρίδου

Μουσική: Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Κρουστά: Ιωσήφ Κουκουράκης

Βιολί: Άρτεμις Κουκουράκη

Φωτισμοί: Αστέρης Καρακώστας

Υποβολείο- χειρισμός βίντεο: Ζωή Μπροτζάκη, Ναπολέων Τσαντζαρίδης

Σχεδιασμός προγράμματος, αφίσας, πρόσκληση, φωτογράφιση: Εβελίνα Καρακώστα

 

 

 

   Ο Νηλ Σάιμον, γεννημένος στις 4 Ιουλίου του 1927 είναι ένας Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και σχεδόν ισάριθμα σενάρια ταινιών.

Και έζησαν αυτοί καλά?

   Αν και δεν είμαι ένας από τους συγκυβερνήτες, θέλω να πιστεύω ότι δικαιούμαι να είμαι ένας απλός κωπηλάτης από τη θέση του διευθυντή, στο μαγικό ταξίδι της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας.

Ιορδάνης Μαυρουδής- Διευθυντής, Μαθηματικός

 

   Μια νέα θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε αυτή τη χρονιά με περίσσια ζωντάνια, όρεξη και κέφι για δημιουργία. Δεν κάνουμε θέατρο για να πούμε κάτι σοβαρό απαραίτητα αλλά για το   ??κάτι ?? που έχουμε μέσα μας και ευτυχώς βρήκαμε τον τρόπο να το εκφράσουμε και να επικοινωνήσουμε. Το φετινό έργο μάς δίδαξε πως αν ψάξουμε θα βρούμε όλοι τον κρυμμένο δάσκαλο που έχουμε, ώστε να απαλλαγούμε από την όποια κουτάρα ή κοντάρα ? συγγνώμη?, εννοώ κατάρα της ηλιθιότητας, που «κάποιοι» μας έχουν επιβάλει. Τα παιδιά της ομάδας με τη συγκινητική τους προσπάθεια μας ανοίγουν το δρόμο για τέτοιες αναζητήσεις. Ας τα ακολουθήσουμε?!!!

Νίνα Νικητάκη   - Μαθηματικός

 

   Κάτι σαν παραμύθι. Ένα χωριό, μια κατάρα εγκατεστημένη. Εξουσία που δεν επιδέχεται αντιρρήσεις. Όλοι ηλίθιοι. Μετά ένας δάσκαλος. Καταλαβαίνει και αντιδρά. Και η κατάρα;

Πάντα γύρω μας κάποιες κατάρες θα ορθώνουν εμπόδια στην καθαρή σκέψη, στο αυθεντικό συναίσθημα, στην ανάσα του ανθρώπου. Απομένει σε όσους έχουν αποθέματα δύναμης, περίσσεια ψυχής, ελεύθερη βούληση και αγάπη να προσπαθούν για το καλύτερο.

Φέτος, με μια ζεστή, δεμένη ομάδα δουλέψαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και τα παιδιά μάς αποζημίωσαν. Όπως πάντα, με το παραπάνω!

Ζωή Τσαντζαρίδου- Φιλόλογος

   Κι έγραψε ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος: «το τέλειο θαύμα θα βρεις μονάχα μες στον άνθρωπο: λευκές εκτάσεις που ακτινοβολούν αληθινά στο σύμπαν και υπερέχουν. Το πιο καθαρό πράγμα λοιπόν της δημιουργίας δεν είναι το λυκόφως ούτε ο ουρανός

που καθρεφτίζεται μες στο ποτάμι, ούτε ο ήλιος πάνω στης μηλιάς τ? άνθη. Είναι η αγάπη».

Και αυτή μόνη, η αγάπη, είναι που σου δίνει την ελπίδα να τινάξεις τα φτερά σου και να πετάξεις στης δημιουργίας τις ψηλές κυανές κορφές, όπου ανέσπερο το φως και καθαρό ζεσταίνει, ζωντανεύει, ακτινοβολεί σ? όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Και είναι η αγάπη που κινεί τα χελιδονίσματα στις μυσταγωγικές αίθουσες των σχολείων που αντιστέκονται στα «μνημόνια» και τις ολέθριες αποφάσεις ανεγκέφαλων πρακτικών. Και είναι αυτή, η αγάπη, που δημιουργεί το κάλλος της δημιουργίας και της ελπίδας στα σχολεία και δίνει την απάντηση της κοινωνίας, που αντιστέκεται δημιουργώντας!

Ιάκωβος Κονιτόπουλος ? Συνθέτης ? Μαέστρος

?και εμείς καλύτερα?

   Πήρα μέρος στη θεατρική ομάδα για να μπορέσω να διασκεδάσω και να μάθω χρήσιμα πράγματα για το «χόμπι» αυτό, όπως έκανα και παλαιότερα στο δημοτικό. Το έργο έγινε πολύ καλύτερο από ό,τι περίμενα και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.    

Ιωάννης Βήχος

 

   Οι ηλίθιοι είναι ένα θεατρικό έργο που αναφέρεται σ? ένα χωριό στην Ουκρανία όπου οι κάτοικοι είναι καταδικασμένοι στην άγνοια, λόγω της κατάρας που τους έχουν επιβάλλει. Ένας δάσκαλος, όμως, παλεύει για τη σωτηρία του χωριού προσπαθώντας να σπάσει την κατάρα. Είναι μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση, με αποτέλεσμα να είμαι χαρούμενος που θα συμμετάσχω σ? αυτή και συνεργάζομαι με άτομα που περνάω πολύ ωραία στις πρόβες.

Ανδρέας Ρέκκας

 

   Αν και μπήκα μετά από σκέψη στη θεατρική ομάδα, θεωρώ πως είναι ένας τρόπος ξεκούρασης μετά από το σχολείο. Περνάω ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο μου. Το έργο που ανεβάζει η ομάδα μας είναι αστείο και διαχρονικό και είμαι σίγουρος πως θα το λατρέψετε.

Γιώργος Καλλίας

Το έργο του Νηλ Σάιμον είναι μια ρομαντική κωμωδία που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η θεατρική ομάδα μας αγωνίστηκε πολύ για να παρουσιαστεί μπροστά σας αυτό το έργο. Περάσαμε αρκετές ώρες προετοιμασίας και ταλαιπωρίας. Βέβαια, αν δεν ήμασταν όλοι εμείς, δε θα γινόταν αυτό που θα σας παρουσιάσουμε. Προσωπικά, διάλεξα να μπω σε αυτή την ομάδα για λόγους ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης. Πίστευα πως θα ήταν πολύ ωραίο και έτσι το επιχείρησα, αφού διάβασα την πλοκή του. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες που θυσίασαν και στερήθηκαν αρκετές ώρες από την οικογένειά τους για εμάς.

Μαρία Μαυρή

 

   Θεατρική ομάδα? Ήρθε στη ζωή μου αναπάντεχα φέρνοντας μαζί της εξίσου αναπάντεχα ένα συναρπαστικό έργο. Δεν μου πήρε πάνω από ένα λεπτό απ? τη στιγμή που διάβασα την ανακοίνωση να αποφασίσω πως θα συμμετάσχω , ωστόσο αμέτρητα λεπτά χρειάστηκαν μέχρι να καταλάβω το έργο, να ταυτιστώ με τους χαρακτήρες του και να συνειδητοποιήσω τα βαθύτερα νοήματα που κρύβει. «Οι Ηλίθιοι» είναι ένα έργο που διαδραματίζεται στα τέλη του 1800 είναι όμως τόσο επίκαιρο, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντικατοπτρίζει τη σημερινή κοινωνία, πάντα όμως με μια δόση υπερβολής και γέλιου. Η Σοφία,η κοπέλα που υποδύομαι, έχει έναν μοναδικό τρόπο να συνδυάζει ηλιθιότητα και εξυπνάδα. Μπορώ να βρω σ? αυτήν στοιχεία κοινά και άλλα εντελώς διαφορετικά απ? αυτά του χαρακτήρα μου, που τα ανακαλύπτω σε κάθε πρόβα, σε κάθε βήμα.Αυτό με κάνει να πλησιάζω στην ολοκλήρωση του μαγικού ταξιδιού που ξεκινά και φτάνει στο Κερατσίνι μέσω? Κουλιέντσικοφ!

Μαρία Εξαρχοπούλου

 

   «Ηλίθιοι»: γελοίος τίτλος για θεατρική παράσταση, πρωτοσκέφτηκα. Κι όμως ,πίσω από αυτόν τον γελοίο τίτλο κρύβεται μια ιστορία που προβάλλει διαχρονικά μηνύματα .Ένας δάσκαλος προσπαθεί να λύσει την

κατάρα της άγνοιας και της ηλιθιότητας που έριξε ο Κόμης στο Κουλιέντσικοφ. Αυτή είναι η ιστορία μας, η οποία μας διδάσκει πως η γνώση κάνει το άνθρωπο να ξυπνήσει ,να αναζητήσει τα ιδανικά του. Ο ρόλος μου είναι η Λέννυα ,η σύζυγος του γιατρού του χωριού και μητέρα της Σοφίας .Είμαι μια κλασική μητέρα που ανησυχεί για το παιδί της και θέλει το καλύτερο, βέβαια όλα αυτά στα πλαίσια της ηλιθιότητας .Μέσα από αυτόν το ρόλο ανακάλυψα και άλλες πτυχές   της προσωπικότητάς μου και των δυνατοτήτων μου .Αυτό το έργο είναι μια εμπειρία γνώσης για όλους.

Βιβιάννα Παπαδοπούλου

 

   Όταν έμαθα ότι το σχολείο μας οργανώνει θεατρική ομάδα, χωρίς δεύτερη σκέψη πήρα μέρος. Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στο θεατρικό «Οι Ηλίθιοι» με το ρόλο του βοηθού του Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς. Ελπίζω να σας αρέσει όσο και εμένα.

Κωνσταντίνα Σουρίλα

 

«Οι Ηλίθιοι». Το θέμα της θεατρικής μας παράστασης έχει να κάνει με τις <<ταμπέλες>> που τοποθετούνται στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, η πλοκή του έργου εξελίσσεται σε ένα χωριό ,το Κουλιέντσικοφ ,στο οποίο οι κάτοικοί του έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ηλίθιοι και κατωτέρου επιπέδου. Έτσι,ο δάσκαλος Λέων Στεφάνοβιτς Τολτσίνσκι έχει βάλει ως στόχο του να μορφώσει τους χωρικούς και να σπάσει την <<περίφημη κατάρα>>!!!!!!!!. Ο χαρακτήρας που παίζω είναι η έμπορος του χωριού ,η Γιέντσνα, η οποία σε αντίθεση με τους υπόλοιπους προσπαθεί να προβάλλει τη νοημοσύνη της. Κεντρικό μήνυμα είναι η προσπάθεια της εξουσίας να τοποθετήσει τους ανθρώπους σε συγκεκριμένους ρόλους και θέσεις !!.Το θέμα μας είναι επίκαιρο και διαχρονικό. Αλίμονο σε αυτούς που θα πιστέψουν σε αυτήν τη λογική...

Ευγενία Παπαγεωργίου


prosklisi 2015


 afisa2015


Photo Gallery