Αρχική σελίδα Προγράμματα Τοπική Ιστορία Προγράμματα Τοπικής Ιστορίας 2002-03

Προγράμματα Τοπικής Ιστορίας 2002-03

Προγράμματα Τοπικής Ιστορίας

Το σχολικό έτος 2002-03, οι καθηγήτριες που δίδαξαν νεώτερη ιστορία στην Γ΄τάξη, Μαρία Καββαδία φιλόλογος και Βασιλική Γεωργίου, κοινωνιολόγος, εκπόνησαν με τους μαθητές των τριών τμημάτων του σχολείου μας δύο προγράμματα Τοπικής Ιστορίας.


1ο Πρόγραμμα

«Οι χαμένες πατρίδες ? οι πρόσφυγες στο Κερατσίνι ? η ιστορική μνήμη όπως αποτυπώθηκε στα ονόματα των δρόμων».

Το πρόγραμμα υλοποίησαν οι μαθητές του Γ1 και Γ2 τμήματος με την καθηγήτρια Μ. Καββαδία.

Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες και σε πρώτη φάση μελέτησαν γραπτές πηγές σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν της Μικρασιατικής καταστροφής, την ίδια την καταστροφή και τις συνέπειές της για τη χώρα μας, το δράμα των προσφύγων και την προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στο νέο τους τόπο καθώς και την προσφορά τους στην κοινωνία των ντόπιων.

Σε δεύτερη φάση εστιάσανε στο Κερατσίνι, μελετώντας και πάλι μέσα από γραπτές πηγές πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτοι προσφυγικοί συνοικισμοί, πού, τα προβλήματά τους κλπ.

Σε τρίτη φάση όσοι μαθητές μπόρεσαν συγκέντρωσαν προφορικές μαρτυρίες απογόνων των πρώτων προσφύγων και

Τέλος, μέσα από τοπικούς χάρτες καταγράψανε τα οδωνύμια που έχουν σχέση με τη Μ. Ασία και απηχούν τις μνήμες των προσφύγων, καθώς και τη σημασία τους.

Η έρευνα αυτή των μαθητών, εν τέλει αποκρυσταλλώθηκε σε μια μικρή έκδοση 23 σελίδων με τον παραπάνω τίτλο. Στην έκδοση οι μαθητές συμπεριέλαβαν μια μικρή ενότητα με ποιήματα και λογοτεχνικά αποσπάσματα που αναφέρονται σ΄αυτή την περίοδο και τα οποία επέλεξαν οι ίδιοι.


1 363x500


2ο Πρόγραμμα

«Η μάχη στο Κερατσίνι»

Πρόκειται για εργασία που εκπόνησε το Γ3 τμήμα με υπεύθυνη καθηγήτρια την Βασιλική Γεωργίου, και το οποίο αποτυπώθηκε, μετά το τέλος του, σε μια έκδοση 20 σελίδων.

Σ? αυτήν γίνεται αναφορά εν συντομία στα γεγονότα των πρώτων χρόνων της επανάστασης του ?21 μέχρι το έτος 1926, οπότε ξεκινά η πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Κιουταχή πασά. Παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές των γεγονότων και η δράση του Γ. Καραϊσκάκη μέχρι τη μάχη στο Κερατσίνι. Η πολιορκία της Ακρόπολης, η μάχη του Κερατσινίου και ο άδικος θάνατός του. Στην έκδοση περιέχονται χάρτες, φωτογραφικό υλικό και βιβλιογραφία.


 363x500